Milli Mücadele Din Adamları 2 kitabını Türkçe olarak Din Kitapları Kategorisi altında PDF olarak indirebilirsiniz. Ayrıca kitapokupdfindir.com arşivlerinden PDF, ePUB, Rar ve Zip formatlarında da indirebilir online olarak okuyabilirsiniz.
Sayfa içindekiler
Milli Mücadele Din Adamları 2 KİTAP AÇIKLAMASI
Bir davranıÅın, bir iÅin, Ä°slâm Dinî hükümleri açısından doÄru veya yanlıÅlıÄı, olur veya olmazlıÄı konusunda, din bilginlerinin verdikleri sözlü veya yazılı cevaplara fetva denilir. GiriÅ`te daha geniÅ belirtildiÄi gibi, bu genel bir tanımlamadır. Kısa tanımıyla fetva, müftünün verdiÄi Åer`î cevaplardır. Osmanlı Devleti`nde XV. yüzyılın baÅlarında Åeyhülislamlık (MeÅihat) makamı kuruldu. Fetvâ verme yetkisi bu makama aitti. Zaman içinde bu konuda özel bir prosedür ve “Fetvâhane” adlı bir teÅkilat geliÅtirilmekle birlikte, MeÅihat Makamı`na baÄlı olarak Vilâyet, sancak ve kazalarda halkın sorularına cevap veren müftüler de bulunmaktaydı. Åeyhülislâm, Osmanlı idarî yapısında Sadrazamdan sonra baÅta geleniydi. Tanzimatla beraber hükümetin bir üyesi olarak Åeyhülislam, kabinede yer aldı. Ayrıca devletin Åer`iyye mahkemeleri, ÅeyhülislamlıÄa baÄlıydı. Kanunî Sultan Süleyman (1520-1566), düzenlettiÄi kanunların meÅruiyetini saÄlamak için Ebu`s-Suud Efendi (1490-1575)`den fetva almıÅtır.Ayrı bir araÅtırma konusu olmakla birlikte, kanun veya kararlarda yöneticilerin suistimallerini önlemek için Åeyhülislâmlardan fetvâ alınması çok kez devletin yararına olmuÅtur. Hemen ifade edelim ki, fetvâlar PadiÅahın veya yöneticilerin elinde her zaman hayra kullanılmamıÅtır. Osmanlı Tarihi`nde bunun örnekleri de vardır: PadiÅahlar, kendi kardeÅlerini öldürtmek, ya da padiÅahların hal`lerinde yöneticiler, fetvâların altına Åeyhülislâmların mührünü isteklerince basmaları gibi? Bu durum Åeyhülislâm`ın kiÅisel iktidarı ile mütenasiptir. ÃrneÄin, II. Osman devrinin (1618-1623) Åeyhülislâmı aynı zamanda Sultan`ın kayınbabası Esad Efendi (1570-1625), PadiÅahın kardeÅini öldürtmek için istediÄi fetvâyı vermemiÅ olmakla dirayetini göstermiÅtir. Yakın geçmiÅimizde Haydarizâde Ä°brahim Efendi (1863-1933) de aynı dirayetin örneÄini vermiÅtir. O, Kuvayı Milliye aleyhindeki fetvâya imza atmamak için dördüncü Damat Ferit hükümetinde yer almamıÅtır. Hatta Damat Ferit PaÅa, bu kabinesine istediÄi kadar Nazır (Bakan) bulabilmesine raÄmen, Åeyhülislâm bulmakta sıkıntı çekmiÅtir. Dinî hayatta yüce yeri olması gereken bu makam, kendilerine teklif edilenlerden, bu yere hakîkaten lâyık olanlar istisnasız reddetmiÅlerdir. 3 Nisan 1920`de kurulması gereken hükümet, bu yüzden iki gün gecikme ile 5 Nisan`da, Dürrizâde Abdullah Efendi`nin bu görevi kabul etmesiyle teÅkil edebilmiÅtir…(Ãnsözden)
Milli Mücadele Din Adamları 2 KİTABINI PDF, EPUB İNDİR OKU
Milli Mücadele Din Adamları 2 yayınını online olarak okumak için indirmeniz gerekmektedir. PDF formatındaki dosyaları Adobe programı ile ePUB formatındaki dosyaları Microsoft EDGE ile açabilir yada kindle’ınızda okuyabilirsiniz.
İndirme linkine ulaşabilmek için sosyal medya paylaşım yöntemlerini kullanabilir yada 90 saniye beklemelisiniz. Eğer beklemek istemiyorsanız yada indiremiyorsanız lütfen konuya yorum bırakın
Milli Mücadele Din Adamları 2 İLE İLGİLİ TÜRDE FARKLI YAYINLAR
Din Kitapları türleri hakkında diğer yayınları göz atmak için buradan.
Milli Mücadele Din Adamları 2 kitabını PDF, ePUB, RAR, ZIP formatlarında indirmeye çalışırken herhangi bir sorun ile karşılaştıysanız lütfen sorunu anlatan yorumunuzu bırakın.